Regels voor het buitenrijden

REGELS VOOR HET BUITENRIJDEN

 

In de natuur paardrijden is geweldig, maar houdt u zich eigenlijk wel aan de

regels? Wij zetten ze hier voor u op een rij. Zo blijft paardrijden veilig,

verantwoord en plezierig voor uzelf, anderen en het paard of de pony!

 

– De instructeur besluit of de ruiters over voldoende rijkunst beschikken om deel te nemen aan een buitenrit. Zij moeten worden begeleid door een ervaren ruiter die gekwalificeerd is om leiding te geven.

– De leider van de groep moet de ruiters van de groep voor vertrek instrueren over de    commando’s die onderweg worden gegeven en ook over algemene gedragsregels bij de val van een ruiter, op hol slaan en dergelijke. 

– De leider van de groep beschikt over een mobiele telefoon met het alarmnummer, de nummers van de manege en de dierenarts. Schakel het geluid van de mobiele telefoon tijdens de rit uit, in verband met mogelijke schrikreacties van het paard/pony.

– De leider van de groep heeft een reserve beugelriem en een scherp mes met afgeschermd lemmet bij zich. 

– Een groep die een buitenrit gaat maken mag structureel niet groter zijn dan 12 ruiters.

– Een begeleidende fietser mag niet vlak bij of vlak achter het paard rijden. 

-  Ruiters die op een manegepaard individueel naar buiten gaan, moeten in het bezit zijn van een geldig ruiterbewijs. Ruiters die op hun eigen paard/pony naar buiten gaan, moeten worden gestimuleerd een ruiterbewijs te halen.

-  De huisregels en rijbaanregels gelden ook voor buiten rijden, voor zover van toepassing. 

-  Bij het rijden in het donker of schemer dient de ruiter de wettelijk verplichte verlichting te voeren, volgens artikel 36 reglement ‘verkeersregels en verkeerstekens’ (RVV), 1990. De ruiter moet rood licht naar achteren stralen en wit of geel licht naar voren.

– Het dragen van reflecterend materiaal aan paard en/of ruiter wordt sterk aanbevolen.

– Bij buitenritten met minder ervaren ruiters/kinderen is de aanwezigheid van een ervaren ruiter gewenst, ter ondersteuning van de instructeur.